Környék látványosságai

Szécsény

Kubinyi Múzeum

Fedezzék fel a Forgách-kastélyban működő múzeum kincseit a virtuális barangolás során vagy jöjjenek el, hogy személyesen is láthassák és élvezhessék azokat. A múzeum dolgozói folyamatosan azon dolgoznak, hogy az állandóan bővülő és megújuló tartalmakkal a látogatók megelégedésére szolgáljanak.

www.kubinyimuzeum.hu

Szécsényi Rákóczi csomag

A Nosztalgia Múzeum ad helyet annak a több száz darabos gyűjteménynek, amely az elmúlt száz év történelmét idézi fel az ide látogatók számára.
A Tömlöcbástya – Magyarország legújabb Szabaduló játéka, mely autentikus környezetben vár mindenkit Szécsényben a Fejedelmi Városban!

TŰZTORONY

A szécsényi tűztorony egy barokk stílusú tűztorony, ami a 18. században épült. A helytörténeti kutatások kiderítették, hogy 1718-tól fából, majd 1820-tól kőből készült harangtorony állt itt. A mai tornyot 1893-ban építették.

Szécsény, Rákóczi út, Tűztorony

Ferences Rend Templom

A keletelt építésű szentély eredetileg lényegesen magasabb volt, az egykori gótikus boltozat bordaindításai a padlástérben figyelhetők meg. A háromszakaszos, csúcsíves boltozat a XVII. században beomlott, ezért az újjáépítéskor csehsüveges boltozattal látták el.

www.szecseny.ferencesek.hu

Hollókő

Hollókői vár

A hollókői várat a Kacsics nemzetség Illés ágának tagjai a tatárjárás után kezdték építeni a falu melletti sziklára (az öregtorony alsó szintjeit Kacsics András valószínűleg még a tatárjárás előtt emelte). Az erődítményt az évszázadok során fokozatosan bővítették: falszorosok, bástyák, lakóhelyiségek és ciszternák épültek az eredetileg 13. századi falakhoz. Először egy 1310-ben kelt oklevél említi Castrum Hollokew néven.

Hollókő, 3176

Hollókő

Hollókő egy község Nógrád megyében, a Szécsényi járásban. Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján és így világszerte ismert. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökség listájára.

Hollókő, 3176

Ipolytarnóc

Ősmaradványok

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeii”. Nem csoda, hogy Európa Diplomás. A terület tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, 1944 óta védett.

www.osmaradvanyok.hu

Ipolytarnóci 4D mozi

A látogatóközpont 4-dimenziós mozijában a látványhoz mozgás is párosul; mozgó székek repítik a nézőt a miocén korba.

www.osmaradvanyok.hu

Lombsétány

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok egyik új fejlesztéseként a természetvédelmi terület játszótere mellett egy lomb-sétány épült, amely igazi csemege a kalandvágyóknak.

tanösvények

A példásan akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható. A tanösvény kiállításai magyar-angol nyelvűek.